Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

26 Aralık 2014 Cuma

Louvre Müzesi ziyaret bilgileri

Paris'in en önemli duraklarından biri, hiç kuşkusuz Louvre Müzesi. Eski Fransız krallarının evi olan Louvre, daha sonraları, 1682'de 14. Louis'nin Versay Sarayı'na taşınmasıyla birlikte saraylık vasfını yitirmiş. Bu tarihten sonra saray binası, kraliyetin sahip olduğu paha biçilmez sanat eseri koleksiyonunun sergilenmesi için kullanılmaya başlanmış. 

Günümüzde Asya'dan Avrupa'ya çok geniş bir coğrafyadan, binlerce sanatçının elinden çıkma 35.000 yapıta evsahipliği yapan Louvre Müzesi'nde tablolardan heykellere; yazıtlardan kadim eşyalara kadar pek çok eşsiz nesne ziyaretçilerini bekliyor. 

Yazı dizimizin bu bölümünde Louvre Müzesi'ne giriş süreciyle ilgili işinize yarayacağını düşündüğüm bilgileri paylaşacağım.

Louvre Müzesi ziyaret saatleri ve günleri


Louvre Müzesi belirli günler dışında yıl boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor. Louvre ziyaretiyle ilgili olarak bilmeniz gereken en önemli şey şunlar:

  • Müze Salı günleri kapalı.
  • Çarşamba ve Cuma günleri sabah 09.00'dan gece 21.45'e kadar açık.
  • Pazartesi, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri ise 09.00 / 18.00 arası açık.  
  • Kış sezonu boyunca (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayları) her ayın ilk pazar günü kalıcı sergilere giriş, yerli-yabancı herkes için ücretsiz.
  • 1 Ocak (Yılbaşı), 1 Mayıs (İşçi Bayramı), 25 Kasım (Noel) ve 11 Kasım (1. Dünya Savaşı'nın sonu) tarihlerindeyse müze tamamen kapalı. 
  • Bunun dışında belirli dinî ve millî bayramlarda müzenin kapanış saati 17.30.
  • Kapanış saatlerinden 15 ilâ 30 dk önce salonların kapıları kapatılıyor. 

Louvre Müzesi giriş kapıları


Porte de Lions (Aslanlı Kapı) *
Louvre Müzesi'ni ziyaret etmeye karar verdiniz ve müzenin olduğu semte geldiniz. Müzeye girmek için önünüzde 4 seçenek bulunuyor. Louvre Müzesi'nin ana girişi şu meşhur Cam Piramit. Oldukça görkemli göründüğü için olsa gerek çoğu ziyaretçi burayı müzenin tek girişi sanıyor ve herkes buradaki girişe yığılıyor. Cam Piramit'in önünde daime uzun kuyruklar oluşur. Bu nedenle ben bu kapıyı kullanmanızı önermiyorum.

İkinci seçenek Carousel Galerie girişi. Bu giriş ve Piramit, Salı hariç her gün 09.00 / 19.30 saatleri arası açık. Çarşamba ve Cuma günleri ise kapılar 22.00'a kadar açık. 

Passage Richelieu bir diğer giriş alternatifi. Fakat yalnızca gruplar, oditoryumu kullanacak olanlar ve "Paris Museum Pass" sahinbi ziyaretçiler kullanabiliyor. Bu kartla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi ilgili başlıkta vereceğim. Kapı Salı hariç her gün, 09.00 / 17.30 arası açık. Çarşamba ve Cuma günleri ise kapının kapanış saati 18.30. 

Dördüncü ve son seçenek ise gizli bir hazine adeta! Seine Nehri tarafındaki Porte de Lions (Aslanlı Kapı) genelde en az bilinen ve en tenha olan giriş kapısı. Bu kapı Cuma günleri kapalı. İnternet sitesinde "teknik aksaklıklardan" dolayı başka zamanlarda da kapalı olabileceği yazsa da, şansınızı denemekte yarar var!


Louvre'un planı ve giriş kapılarının yerleri *

Louvre Müzesi bilet fiyatları


Louvre Müzesi'nin kalıcı koleksiyonunu ziyaret etmek için almanız gereken biletlerin tutarı 12 avro.

Napolyon Salonu (Hall Napoléon)'u ziyaret etmek için ise 13 avro ödemeniz gerekiyor. Burada geçici sergiler yer alıyor ve bu biletle kalıcı sergiyi gezemiyorsunuz.

Hem kalıcı hem geçici sergiyi gezebilmeniz için promosyonlu biletler de var. Louvre Müzesi, Napolyon Salonu ve Eugène Delacroix Müzesi'ni gezebileceğiniz birleşik biletin fiyatı ise 16 avro.

Müze içindeki gişelerde son bilet satışı Çarşamba ve Cuma günleri 21.15'te; diğer günler 17.15'te sona eriyor. Nakit ödemede yalnızca avro kabul ediliyor. Gişelerin yanısıra bilet otomatları da bulunuyor. Buralarda yalnızca kredi kartı geçerli. Biletlerinizi Ticketnet ve Ticketweb adlı İnternet siteleri üzerinden de alabiliyorsunuz fakat siteler işlem masrafı alıyorlar.

Paris'teki pek çok müzeye ücretsiz giriş imkânı sağlayan "Paris Museum Card" aldıydanız hiç sıra beklemeden Louvre'a doğruca giriş yapıyorsunuz. Kartın fiyatı 2014 yılı itibarıyla 2 günlük 42 avro, 4 günlük 56 avro, 6 günlük 69 avro. Kartın resmî sayfası şu: http://www.parismuseumpass.com/

18 yaşın altındaki ziyaretçilere, AB üyesi ülkelerde oturum izni bulunan 25 yaş altı kişiler, engelliler ve yanlarındaki bir refakatçileri için giriş ücretsiz.

Cuma günleri 18.00'dan itibaren yerli ya da yabancı 26 yaş altı herkes için kalıcı sergilere giriş ücretsiz.

Yararlı bilgiler


  • Girişte ücretsiz dağıtılan broşürlerden almayı unutmayın. Müzenin planının yer aldığı bu broşürlere bakarak yolunuzu çok daha kolay bulabilirsiniz. Broşürlerde çeşitli ziyaret güzergâhları da öneriliyor. 
  • Müze içinde yaşlı ve engelliler için çok sayıda asansör bulunuyor. Bunları kullanabilirsiniz. 
  • Müze içinde vestiyer, emanet dolabı, tekerlekli sandalye ve bebek arabası temin edebileceğiniz yerler bulunuyor. 
  • Sesli rehber hizmeti sunulsa da diller içinde Türkçe yok. Bildiğiniz yabancı dile göre İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Japonca ve Koreceden birini seçebilirsiniz. 
  • Müze içinde yemek yeme yerleri mevcut.
  • Müzede flaşlı fotoğraf çekimi yapmak ve eserlere dokunmak yasak. Her odada 1-2 hatta daha fazla güvenlik görevlisi bulunuyor ve pek nazik oldukları söylenemez.
  • Müze giriş çıkışlarında çanta ve üst araması yapılıyor. Güçlük çıkartmayın, herkese yapılan bir muamele.
  • Elinizde fazla büyük bir çanta, poşet, mont, kaban vb varsa içeri kabul edilmeyebilirsiniz. Bu durumda vestiyere yönelin. 

***

Bu yazı Louvre Müzesi Gezi Rehberi yazı dizisinin bir parçasıdır. Louvre Müzesi ile ilgili daha fazla bilgi için bağlantıya tıklayabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder